HOSTOVICE: Nový pravoslávny chrám posvätil v obci arcibiskup Ján

26.10.2008 Snina

Hostovice 26. októbra (TASR) - Nový pravoslávny chrám Pokrova (Ochrany) Presvätej Bohorodičky v obci Hostovice v okrese Snina posvätil dnes arcibiskup Prešovskej eparchie a celého Slovenská Ján.
Doteraz sa liturgie v Hostoviciach konali v provizórnych priestoroch, keďže pravoslávni veriaci museli po prehranom súdnom spore vrátiť chrám v obci gréckokatolíkom.
"Časť obyvateľov Hostovíc sa rozhodla vrátiť k viere svojich otcov a dedov, keďže gréckokatolíci začali používať ako bohoslužobný jazyk slovenčinu a gregoriánsky kalendár, " uviedol pre TASR pravoslávny duchovný správca cirkevnej obce Peter Soroka.
Hostovický pravoslávny chrám postavili v typickom byzantskom štýle, ktorý na Veľkú Moravu priniesli vierozvestovia sv. Cyril a Metod. Správca farnosti Soroka vyhľadal a priniesol jeho projekt priamo z autentického pravoslávneho prostredia v Srbsku.
Chrám za dva roky postavili pravoslávni svojpomocne zo zbierok veriacich. Sumou 400.000 Sk (13.277 eur) prispela napríklad dôchodkyňa, bývalá učiteľka Alžbeta Durdanová. Finančne pomohol pravoslávnym aj slovenský premiér Robert Fico, eurokomisár Ján Figeľ a ďalší známi politici.
Svätostánok pravoslávnych v Hostoviciach je po Smolníku a Michalovciach už tretí vysvätený v októbri. Rozostavané sú aj chrámy vo Vranove nad Topľou, Košiciach, Starej Ľubovni či Bratislave.
 

Vyberte región